Dioguardi : Shqiptarët kurr nuk mund të flenë gjumë…

 

Albemigrant :  Presidenti Bush premtoi pavarësi për Kosovën. A mund shqiptarët të “flejnë” tani, apo ndoshta rruga gjerë tek pavarësia e plotë nuk është përmbyllur ende?
 
Z. Dioguardi : Kur vije në pyetje liria, demokracia e vërtetë, dhe mbrojtja e identitetit kombëtar të dikujt që kërcënohet nga fqinjët e vet të cilët kanë treguar vetën si të rrezikshëm, shqiptarët kurrë nuk mund të “flejnë”.  Njëri nga themeluesit e shtetit tonë, Thomas Jefferson, njëherë kishte thenë se “cmimi i lirisë është vigjilenca e përjetëshme.”  Mendoj se është shumë kuptimplotë dhe e qëlluar që simboli kombëtar i shqiptarëve është shqiponja dykrenare—e kthyer në dy anët, duke shiquar në cdo drejtim—në veri e jug, në lindje e perëndim. Që nga era romake, kur ilirët, paraardhësit tonë shqiptarë, përfundimisht (pas 200 viteve) hynë në forcën marramendëse të legjioneve ushtarake të Romës në shekullin e pare para erës sonë, dhe si të tillë u bënë një pjesë e rendësishme e Mbretërisë Romake (pa lënë anash asnjëherë gjuhën dhe identitetin e tyre kombëtar), shqiptarët gjithëherë me përkushim I kanë rezistuar pushtuesit e tyre. Kush mund t’i harrojë sukseset e Gjergj Kastriotit në shekullin e pesëmbëdhjetë kundër turqëve otomanë?  Edhepse pas vdekjes së tij më 1468, pas së cilës turqit morrëm hov dhe pushtuan Shqipërinë më 1488, mbrojtja e mencur e Kastriotit për 27 vjet kundër ushtrive të sulltanit kishe dobësuar thellësisht Mbretërinë Otomane dhe si pasojë I kishe pamundësuar asaj pushimin e Evropës Perëndimore.  Dhe, kush mund të harrojë Ded Gjo Lulin, Azem Galicën, Ismail Qemalin, Ipeshkv Fan Nolin, Faik Konicën, Sami dhe Naim Frashërin, Nënën Terezë, Adem Jasharin, apo Ramush Haradinajn dhe UCK-në? Këta dhe shumë patriotë tjerë kanë dhënë shembullin që duhet ndjekur nga të gjithë shqiptarët—të involvohen disi për të kompletuar lirinë e popullit shqiptar—vecanërisht tani kur SHBA-te në mënyrë active po përkrahin pavarësinë e Kosovës edhe përkundër makinacioneve gjeopolitike të Rusisë, Serbisë, Greqisë, dhe disa vendeve evropiane.  Ne nuk duam të shohim një shtet të Kosovës të kompremituar nga Evropa që do të ishte një shtet i dështuar, i ndarë në vija etnike sikur Bosnja, që do të arrinte askund, përveq në degradim të mëtutjeshëm ekonomik dhe politik.

Të plotë intervistën mund ta lexoni në këtë adresë ku do të gjeni dhe disa video interesante:
 
Intervistën në anglisht mund ta lexoni në gazetën Illyria që botohet në New York
 
 
Ajet Nuro

Continua a leggere

Pubblicato in Senza categoria

Skimming Physics

The Delaware coast has great skimboarding beaches. They’re so good, in fact, that the 2007 East Coast skimboarding championships were held at Dewey Beach, Delaware a few weeks ago. My son and I stopped by after the waves died down and were too small to… Continua a leggere

Pubblicato in Senza categoria

Hungarian sport newspapers

Hungarian newspapers have over 50 years of history and played an important role in the development of the country. Hungarian sport newspapers write about popular sports like football, athletics, swimming, cycling and others. The most important hungaria… Continua a leggere

Pubblicato in Senza categoria

Norwegian sport newspapers

Founded at the end of the 19′th century and with over 250.000 readers every day, norwegian newspapers have an important role in the development of the country. Norwegian sport newspapers write about winter sports like alpine skiing, ski jumping, nordi… Continua a leggere

Pubblicato in Senza categoria